Piwonie – kiedy i jak je przycinać przed zimą? Poradnik dla początkujących
Pwonie to popularne i bardzo efektowne byliny, które słyną ze swoich dużych, pachnących kwiatów oraz dekoracyjnych liści. Chociaż nie należą do roślin zbyt trudnych w uprawie, trzeba jednak poświęcić im nieco uwagi. Dlatego, aby cieszyć się ich pięknym, bujnym kwitnieniem przez wiosnę i lato, warto wiedzieć, jak zabezpieczyć rośliny na zimę. Kiedy i jak przyciąć piwonie? Jak wygląda przygotowanie roślin do zimy? Podpowiadamy.
Kiedy przycinać piwonie?
Piwonie nalezą do najpiękniejszych roślin ogrodowych – w okresie wiosenno-letnim urzekają okazałymi kwiatostanami o intensywnym zapachu. Ich uprawa nie należy do skomplikowanych, jednak wymagają od nas trochę zaangażowania i wiedzy. Aby piwonie były zdrowe, miały ładny pokrój oraz duże kwiaty konieczne jest ich przycięcie. Rośliny przycina się po przekwitnięciu, zazwyczaj w czerwcu – wówczas należy usunąć wyłącznie przekwitłe kwiatostany razem z fragmentem pędu, na którym rosną.
Z większym cięciem należy jednak poczekać – liście piwonii powinny pozostać do jesieni, gdyż biorą udział w procesie fotosyntezy, odżywiając całą roślinę. Dzięki temu będzie mogła wytworzyć pąki kwiatowe w następnym sezonie. Co więcej, jesienią liście piwonii delikatnie przebarwiają się na czerwono, co sprawia, że też wyglądają dekoracyjnie.
Jesienne cięcie piwonii najlepiej przeprowadzić zaraz po pierwszych przymrozkach, kiedy liście zaczną żółknąć i brązowieć. Zabieg ten wspomaga bujniejszy wzrost, co przekłada się na obfitość kwitnienia. Z przycinaniem piwonii nie warto jednak zwlekać, inaczej pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą, a przez to będą narażone na uszkodzenia.
Jak przyciąć piwonie na zimę?
Przed przycinaniem piwonii konieczne jest zdezynfekowanie narzędzi, których będziemy używać, dzięki czemu unikniemy przenoszenia chorób z innych roślin. Przycinamy je przed zimą dosyć nisko, miej więcej 2,5 cm nas ziemią. Warto przy tym uważać, aby nie uszkodzić czerwonawych lub różowych pąków, z których w następnym sezonie wyrosną nowe łodygi. Z kolei pędy uszkodzone należy usunąć w całości, gdyż mogą być podatne na rozwój chorób grzybowych.
Przygotowanie piwonii do zimy
Aby cieszyć się pięknym i bujnym kwitnieniem piwonii, należy przygotować je do zimy. Rośliny te są stosunkowo odporne na mróz. Co więcej, potrzebują chłodu i zimowego spoczynku do zawiązania nowych pąków kwiatowych, z których wyrosną okazałe kwiaty. Dlatego ściółkowanie piwonii nie jest konieczne, chyba że zapowiadane są duże mrozy. Poza tym zabezpieczania na zimę wymagają okazy młode. W tym celu warto rozłożyć warstwę słomy lub rozdrobnionej kory. Należy jednak pamiętać, żeby usunąć tę ściółkę na wiosnę. Oprócz przycinania piwonii na zimę należy też usunąć wszystkie zaschnięte liście z miejsca wokół rośliny, co pomoże zapobiec rozwojowi chorób i patogenów.
