Jesienna rozgrzewająca, aromatyczna herbata

Jesień to pora roku, kiedy chętnie sięgamy po ciepłe napoje, które ogrzeją nas od środka i poprawią nastrój. Jednym z takich napojów jest herbata z dodatkiem przypraw i owoców.

Herbatę można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego, co lubimy i co mamy pod ręką. Oto jeden z możliwych przepisów na ten jesienny, rozgrzewający, aromatyczny napój.

Składniki:

1 litr wody
2 torebki czarnej herbaty
1 cytryna
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
1 kawałek imbiru (około 2 cm)
2 laski cynamonu
4 goździki
4 ziarna kardamonu
2 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę w czajniku lub garnku. Włóż torebki herbaty do dzbanka i zalej je gorącą wodą. Pozostaw na około 5 minut, aby herbata nabrała smaku i koloru. Umyj cytrynę i pomarańczę i pokrój je na plasterki. Wyciśnij sok z kilku plasterków i dodaj go do herbaty. Resztę plasterków włóż do dzbanka lub do osobnych kubków. Dodaj miód do herbaty i wymieszaj, aby się rozpuścił. Obierz imbir i pokrój go na plasterki lub zetrzyj na tarce. Włóż go do dzbanka lub do osobnych kubków. Dodaj cynamon, goździki, kardamon i anyż do herbaty. Możesz je wcześniej lekko rozgnieść w moździerzu, aby uwolnić ich aromat. Podgrzej herbatę na małym ogniu lub w mikrofalówce, aby była gorąca, ale nie wrzała. Podawaj w kubkach z plasterkami cytryny i pomarańczy oraz przyprawami.

Porada:

Możesz eksperymentować z ilością i rodzajem przypraw oraz owoców, aby stworzyć swoją ulubioną wersję. Możesz też dodać trochę rumu lub whisky, jeśli chcesz nadać jej dodatkowego “smaczku”.

5 1 vote
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx