Sernik na zimno z borówkami i niebieską galaretką
Delikatny sernik na zimno z borówkami i galaretką na biszkoptach to sernik, który zawsze się udaje. Połączenie serka i borówek to rewelacyjne zestawienie. Sernik z serków homogenizowanych o smaku waniliowym z dodatkiem bitej śmietany, cukru pudru i żelatyny. Wykonanie sernika jest błyskawiczne, polecam szczególnie w czasie upałów.
Przepis na tortownicę o śr. 25 cm.
SPÓD
- 16 okrągłych biszkoptów
MASA SEROWA
- 0 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 20 dag śmietany kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 dag żelatyny
WIERZCH
- 50 dag borówki amerykańskiej (2 pojemniczki)
- 1 galaretka borówkowa
PRZYGOTOWANIE
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Borówki umyć i osuszyć. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,. Boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować. Biszkopty poukładać w tortownicy.
MASA SEROWA
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ żelatyna podczas gotowania straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę serka i wymieszać, potem zabieloną żelatynę powoli wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
PRZEKŁADANIE
Na biszkopty poukładać połowę borówek. Zalać masą serową i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, sernik wyjąć z lodówki, poukładać resztę borówek i zalać tężejącą galaretką, ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub na całą noc. Ciasto przechowywać w lodówce.