Fot: Pixabay
Zupa z pieczonej dyni, z dodatkiem ostrej papryki, na pewno doskonale rozgrzeje w pochmurny, jesienny dzień. Przepis na taką zupę nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.
Składniki
Średniej wielkości dynia, wcześniej przygotowany bulion warzywny, czosnek, sól i pieprz, papryka ostra, oliwa z oliwek
Przygotowanie
Krok 1
Dynię kroimy na pół, łyżką usuwamy miąższ i pestki, i kroimy w plastry
Krok 2
Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem, delikatnie solą, posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C. około 30 -45 min – zależnie od wielkości dyni (pod koniec pieczenia włączamy dodatkowo górną grzałkę, aby dynię delikatnie przypiec.
Krok 4
W połowie czasu pieczenia wkładamy do piekarnika ząbki czosnku
Krok 5
Upieczoną dynię pozostawiamy do wystygnięcia, jeśli jest to tradycyjna dynia – obieramy ze skórki, jeśli Hokkaido – to razem ze skórką ,przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.
Krok 6
Dodajemy czosnek obrany z łupinek i jeśli chcemy dodać zupie ostrości, odrobinę ostrej papryczki/ Gotujemy około 5 minut.
Krok 7
Zupę dokładnie miksujemy.
Krok 7
Nalewamy do talerzy i posypujemy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
SMACZNEGO 🙂