Zupa z pieczonej dyni

Fot: Pixabay

Zupa z pieczonej dyni, z dodatkiem ostrej papryki, na pewno doskonale rozgrzeje w pochmurny, jesienny dzień. Przepis na taką zupę nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

Składniki

Średniej wielkości dynia, wcześniej przygotowany bulion warzywny, czosnek, sól i pieprz, papryka ostra, oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Dynię kroimy na pół, łyżką usuwamy miąższ i pestki, i kroimy w plastry

Krok 2

Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem, delikatnie solą, posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C. około 30 -45 min – zależnie od wielkości dyni (pod koniec pieczenia włączamy dodatkowo górną grzałkę, aby dynię delikatnie przypiec.

Krok 4

W połowie czasu pieczenia wkładamy do piekarnika ząbki czosnku

Krok 5

Upieczoną dynię pozostawiamy do wystygnięcia, jeśli jest to tradycyjna dynia – obieramy ze skórki, jeśli Hokkaido – to razem ze skórką ,przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.

Krok 6

Dodajemy czosnek obrany z łupinek i jeśli chcemy dodać zupie ostrości, odrobinę ostrej papryczki/ Gotujemy około 5 minut.

Krok 7

Zupę dokładnie miksujemy.

Krok 7

Nalewamy do talerzy i posypujemy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

SMACZNEGO 🙂

0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx