Własny ul i własny miód – jak to zrobić?!
Fot: Pixabay / poglądowe
Wraz ze wzrostem świadomości tego co dzieje się wokół nas z przyrodą, wiele osób decyduje się na założenie własnej pasieki. Populacja pszczół jest coraz słabsza. Masowo wymierają w wyniku chorób, niszczenia ich siedlisk i stosowania szkodliwych środków chemicznych w rolnictwie.
Ekolodzy zachęcają by stwarzać miejsca przyjazne pszczołom, przede wszystkim ogrody i balkony pełne kwitnących roślin. Wszystkie pszczołowate żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym. To, co może zrobić każdy z nas, to przede wszystkim założyć miejsce przyjazne pszczołom. Eksperci radzą, by przystosować ogrody, balkony i działki tak, by zaspokoić podstawowe potrzeby tych owadów. Można tworzyć kwietne łąki wokół swoich domów, ale też w przestrzeni publicznej.
Pszczelarze szacują, że w Polsce z każdą sekundą ubywa 105 pszczół.
Ule we własny ogródku
Jeśli chcemy postawić ul, musimy tylko zgłosić swoją hodowlę powiatowemu weterynarzowi. Ule możemy postawić m.in. na działce w ogrodzie, parku czy na polu Pszczoły czują się najlepiej w miejscach słonecznych, suchych i ciepłych. Zaleca się stawiać pasieki w półcieniu, ale nie mogą stać na rozgrzanym polu, nie mogą też przebywać w mroku ani ciemnym buszu. Jeśli mamy problem z cieniem, to trzeba najpierw posadzić drzewa i krzewy, które osłonią pasiekę od pełnego słońca. Należy też pamiętać, że każda pasieka musi być ustawiona w odległości min. 10 m od budynków mieszkalnych i gospodarczych oraz uczęszczanych dróg publicznych – jeśli nie ma zachowanej odległości, wymaga się ustawiania trzymetrowej przeszkody;
Skąd teraz wziąć pszczoły?
Możemy zakupić ul z pszczołami, sam rój lub ramki wraz z obsiadającymi je pszczołami (odkłady) . Jeżeli dokonujemy zakupu w pasiekach hodowlanych, mamy pewność otrzymania dobrego materiału. Sprzedawca nie może mieć swojej pasieki w odległości do 5 km od naszej gdyż zachodzi ryzyko, że pszczoły wrócą na swoje miejsce.
Miód to samo zdrowie
Miód wielokwiatowy – Inaczej miód tysiąca kwiatów, powstaje z nektarów zebranych z roślin kwitnących aktualnie na polach, w sadach, lasach i na łąkach. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, delikatny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy, o bardziej intensywnym zapachu i smaku.
Właściwości:
- wspomaga mięsień sercowy
- wskazany w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego
- osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie
- polecany dzieciom przy grypie, przeziębieniach, chorobach dolnych dróg oddechowych
Miód rzepakowy – w stanie płynnym jest prawie bezbarwny i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają maślaną konsystencję oraz kremową barwę. Dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Właściwości:
- w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy
- pomocny w leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności serca, dusznicy sercowej i miażdżycy
- obniża ciśnienie, wyrównuje niedobory potasu
- stosowany przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych
- przyspiesza gojenie ran, zapobiega tworzeniu się pęcherzy po oparzeniach
Miód spadziowy – powstający z zebranej z drzew najczęściej iglastych, wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Miody te są gęste i bogatsze w związki mineralne: potas, fosfor, chlor, siarkę, wapń, magnez i żelazo. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
Właściwości:
- antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne,
- wspomaga systemu odpornościowego
- wspomaga przewód pokarmowy, serce, układ krążenia, układ nerwowy,
- polecany osobom pracującym przy komputerze
Miód lipowy – w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, pachnie kwiatami lipy, w smaku bardziej zdecydowany, pikantny.
Właściwości:
- antyseptyczne, przeciwskurczowe, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, lekko nasennie i uspokajająco
- w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych
- w chorobach dróg moczowych
- w leczeniu nerwic
- odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Miód akacjowy – w stanie płynnym jest bardzo jasny, krystalizuje się powoli, przybiera kremową barwę. Ma przyjemny kwiatowy zapach i delikatny smak.
Właściwości:
- niska aktywność antybiotyczna
- pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
- polecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
- wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia
- ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
Miód mniszkowy – ma jasnożółty kolor, krystalizuje się szybko, ma ostry zapach.Ma wysoką aktywność biologiczną, uważany za najzdrowszy.
Właściwości:
- polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka, zaburzeniach pracy wątroby i dróg żółciowych
- wspomagająco przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych
- pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
Miód wrzosowy – ma ciemną barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje się dość szybko Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.
Właściwości:
- w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach
- wzmacnia odporność
Miód gryczany – ma ciemny, herbaciany kolor, specyficzny zapach i ostry smak.
Właściwości:
- polecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
- pomaga w odbudowie komórek kostnych, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości
- polecany również przy zapaleniach nerek
- w stanach osłabienia pamięci
- leczenie jaskry, osłabionego wzroku