GUACAMOLE – Meksykańska pasta z awokado

Fot: Pixabay / poglądowe

Pasta Guacamole idealnie nadaje się na wiosenne, letnie posiadówki. Pełna świeżości i pikantności, do przegryzienia z chipsami lub grzankami.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
  • świeża kolendra
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w piórka

PRZYGOTOWANIE

  • Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść miąższ widelcem na pastę, dodając sok z limonki, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry. Wymieszać.

ROPOZYCJA PODANIA

  • z chipsami
  • na grzance – posmarować pastą i nałożyć pokrojony w kostkę pomidor i cebulę. Skropić oliwą z oliwek.
  • na grzance – posmarować pastą i nałożyć pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.
0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments