GUACAMOLE – Meksykańska pasta z awokado
Fot: Pixabay / poglądowe
Pasta Guacamole idealnie nadaje się na wiosenne, letnie posiadówki. Pełna świeżości i pikantności, do przegryzienia z chipsami lub grzankami.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
- świeża kolendra
- 1/4 cebuli, pokrojonej w piórka
PRZYGOTOWANIE
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść miąższ widelcem na pastę, dodając sok z limonki, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry. Wymieszać.
ROPOZYCJA PODANIA
- z chipsami
- na grzance – posmarować pastą i nałożyć pokrojony w kostkę pomidor i cebulę. Skropić oliwą z oliwek.
- na grzance – posmarować pastą i nałożyć pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.