Syrop z młodych pędów sosny – najlepszy lek na przeziębienie
Doskonały domowy syrop na kaszel. Sezon na zbiór właśnie się kończy, więc warto się pośpieszyć.
Kiedy zbierać młode pędy sosny?
W przygotowywaniu syropu z młodych pędów sosny najważniejsza jest pora zbioru. Jeśli chcemy cieszyć się doskonałym syropem w trakcie jesieni i zimy, to musimy wziąć się do pracy już wiosną. Najlepszym okresem jest przełom kwietnia i maja i trwa przez cały maj. W tym roku, ze względu na niskie temperatury, ten czas nam się delikatnie wydłużył. Pędy sosny mają wtedy najwięcej dobroczynnych składników.
Jakie pędy sosny należy zbierać?

Na syrop sosnowy zbieramy pędy o długości 10-12 cm. Można to robić za pomocą noża czy sekatora, ale są one tak delikatne, że z łatwością zrobimy to dłonią. Pozyskujemy tylko poboczne pędy, najlepiej te pokryte cienką, brązową skórką, zostawiając główny pęd nienaruszony. Pędy sosny zbieramy w słoneczny i suchy dzień, raczej w środku dnia, aby były suche. Na mokrych pędach może znajdować się pleśń lub jej zalążki, które rozwiną się w naszych słojach i zepsują całą pracę.
Jak robimy syrop?
Potrzebne nam będą oczywiście same pędy sosny, ale poza tym również: cukier, woda i słoiki. Warto podzielić pędy na kilka słoików, gdyż zdarza się, że pędy pleśnieją i szkoda byłoby stracić całość zbioru.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny
- 1 kg cukru
- odrobina wody

Przygotowanie:
Pędy sosny myjemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych robaków, ale nie przesadzamy z tym, żeby też nie wypłukiwać wartościowych składników. Następnie kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki. Zależnie od wielkości słoika 2-3 centymetrową warstwę pędów zasypujemy cukrem i ugniatamy. Kładziemy kolejną warstwę pędów i znów cukier… ostatnią warstwą jest cukier dość dokładnie przykrywający pędy. Słoiki odstawiamy w słoneczne miejsce np. parapet i co kilka dni potrząsamy, aby cukier dobrze się rozprowadził i lepiej rozpuścił. Po 3-4 tygodniach przecedzamy syrop o wlewamy do dokładnie wyparzonych butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca.


Jak dawkujemy syrop z pędów sosny?
Syrop z młodych pędów sosny wykorzystuje się do leczenia dolegliwości, ale można go również stosować profilaktycznie na wzmocnienie odporności – wtedy wystarczy zażywać jedną łyżeczkę dziennie w sezonie grypowym. W przypadku choroby dawkowanie syropu z sosny jest następujące:
- dorośli: 3-4 razy dziennie po jednej łyżce
- dzieci: 3 razy dziennie po jednej łyżeczce
Przeciwskazania do stosowania syropu
Właściwie syrop jest bezpieczny dla wszystkich, również dla dzieci i kobiet w ciąży. Ostrożność zaleca się jedynie alergikom i osobom, które muszą uważać na poziom cukru, ale tego w syropie jest dość dużo. W razie wątpliwości co do dawkowania należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.
Co z pozostałymi pędami z syropu?
Byłoby sporą niegospodarnością, po zlaniu syropu, wyrzucić pędy do kosza. Można z nich przecież przygotować ciekawą, pachnącą lasem nalewkę. Ona również będzie posiadała właściwości lecznicze, ale jest to oczywiście specyfik wyłącznie dla dorosłych. Zalewamy więc pędy spirytusem i wodą w stosunku 1:1. Jeśli ktoś chce delikatniejszy specyfik, wtedy 1:2. Można również zalać pędy 40% wódką. Mieszamy i odstawiamy. Po miesiącu lub dwóch, dokładnie przecedzamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Poza walorami leczniczymi nalewka jest bardzo smaczna i aromatyczna, i jak to z nalewkami bywa, im starsza, tym lepsza. Pamiętajmy jednak, że nalewka to specyfik tylko dla dorosłych!