Jest wiosna więc robimy zupę z botwinki

Fot: Pixabay/poglądowe

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego)
  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
  • Botwinkę starannie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
  • Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.

PROPOZYCJA PODANIA

  • młode ziemniaki z koperkiem
  • chleb z grilla
  • szczypiorek
  • posiekany koperek
  • jajko ugotowane na twardo
  • biały ser

0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx