Jest wiosna więc robimy zupę z botwinki
Fot: Pixabay/poglądowe
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 litry bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego)
- 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
- Botwinkę starannie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
- Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA
- młode ziemniaki z koperkiem
- chleb z grilla
- szczypiorek
- posiekany koperek
- jajko ugotowane na twardo
- biały ser