ROZGRZEWAJĄCA ZUPA – POGROMCZYNI MROZÓW
fot. Pixabay
Zupa pomidorowa z imbirem
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego – najlepiej ze świeżych warzyw
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki
- łyżka śmietany 18%
- około 4 cm obranego korzenia imbiru
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- oliwa z oliwek lub masło

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek lub masła. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek (może być wyciśnięty przez praskę).
Smażymy około 5 minut.

Z garnka odcedzamy warzywa i do przygotowanego bulionu dodajemy zeszklone na patelni cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia.

Następnie do garnka dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz imbir. Na lekkim ogniu gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie cukrem.

Przed podaniem zabielamy śmietaną, a na talerzu do dekoracji posypujemy pokrojoną natką pietruszki i pieprzem.
Smacznego!
Przypomnijmy, że:
Pomidory maja mnóstwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia, a jednocześnie zawierają mało kalorii.
Jeden duży pomidor (ok. 180 g) to:
- Kalorie: 33
- Węglowodany: 7 gramów
- Błonnik: 2 gramy
- Białko: 1,6 grama
- Tłuszcz: 0,4 grama
- Witamina C: 28 % dziennego zapotrzebowania
- Witamina K: 12 % dziennego zapotrzebowania
- Witamina A: 8 % dziennego zapotrzebowania
- Potas: 9 % dziennego zapotrzebowania