ROZGRZEWAJĄCA ZUPA – POGROMCZYNI MROZÓW

fot. Pixabay

Zupa pomidorowa z imbirem

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego – najlepiej ze świeżych warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka całych pomidorów bez skórki
  • łyżka śmietany 18%
  • około 4 cm obranego korzenia imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • oliwa z oliwek lub masło

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek lub masła. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek (może być wyciśnięty przez praskę).

Smażymy około 5 minut.

Z garnka odcedzamy warzywa i do przygotowanego bulionu dodajemy zeszklone na patelni cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia.

Następnie do garnka dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz imbir. Na lekkim ogniu gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie cukrem.

Przed podaniem zabielamy śmietaną, a na talerzu do dekoracji posypujemy pokrojoną natką pietruszki i pieprzem.

Smacznego!

Przypomnijmy, że:
Pomidory maja mnóstwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia, a jednocześnie zawierają mało kalorii.

Jeden duży pomidor (ok. 180 g) to:

  • Kalorie: 33
  • Węglowodany: 7 gramów
  • Błonnik: 2 gramy
  • Białko: 1,6 grama
  • Tłuszcz: 0,4 grama
  • Witamina C: 28 % dziennego zapotrzebowania
  • Witamina K: 12 % dziennego zapotrzebowania
  • Witamina A: 8 % dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 9 % dziennego zapotrzebowania

0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx