KOLEJNA Z POTRAW NA WIGILIJNYM STOLE. ZUPA GRZYBOWA.

foto: Pixabay

ZUPA GRZYBOWA – BEZ NIEJ NIE MOŻE BYĆ WIECZERZY WIGILIJNEJ.

Składniki:


100 g suszonych grzybów
130 g obranej marchewki
65 g korzenia obranej pietruszki
60 g obranej cebuli
3 średnie ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny, domowa wegeta- do smaku
zielona pietruszka
2 łyżki masła klarowanego

Zaprawka:

2 czubate łyżki maki pszennej, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%, dowolny makaron: łazanki, nitki, świderki

Przygotowanie


Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godz. Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby do miękkości. Odszumowujemy od razu po zagotowaniu i odcedzamy. Zostawiamy ok. 2 łyżek, a resztę wykorzystujemy do dań wigilijnych.

Wszystkie warzywa obieramy. Jarzyny kroimy w większe słupki i wrzucamy do wywaru z grzybów. Dolewamy wody.

Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy dokładnie śmietanę z mąką. Dolewamy gorącego wywaru. Mieszamy. Gotujemy zupę i dodajemy przyprawy do smaku.

Pozostawione 2 łyżki grzybów drobno kroimy i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulką. Wciskamy czosnek. Wlewamy zaprawkę i dodajemy przesmażone grzyby. Lekko zagotowujemy.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Aby podkreślić świąteczny charakter, wigilijną zupa grzybową podajemy w wazie. Najlepiej smakuje na gorąco z dowolnym makaronem.


Smacznego 🙂 Wigilijna zupa grzybowa na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie!

0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx