REGIONALNY PRODUKT TRADYCYJNY – POSZUKIWANY!
foto: UM Bełchatów
„Wyborowa krówka bełchatowska”, znalazła się na liście prawie 150 produktów tradycyjnych promujących region łódzki. Marszałek Województwa Łódzkiego zaprasza do dołączenia do tego grona.
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
Starsi bełchatowianie z sentymentem wspominają Fabrykę Cukrów „Milko”. Co to były za zapachy?! Czasami można było podejść do okna i poprosić uwijające się tam pracownice o mały kawałek z tej słodkiej, pachnącej, jasnokremowej masy leżącej na stołach, a potem delektować się z koleżankami i kolegami tą ciągnącą słodkością. Widok dzieci pod oknami fabryki był chyba stałym elementem tego miejsca, a smaku takiej „krówki” prosto z produkcji nie zapomina się do końca życia. Dzisiaj kontynuatorami tej receptury i produkcji „krówek”, jest w Bełchatowie firma „Majami”.
Na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazło się też wiele innych przysmaków regionalnych m.in. ogórki kwaszone spod Wielunia, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, gołąbki z Osin.Produkty można zgłaszać w 8 kategoriach: mleczne, mięsne, rybołówstwa, warzywa i owoce, piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody oraz gotowe dania i potrawy.
Wniosek o wpis na LPT trzeba złożyć w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Łódzkiego – Departamencie Rolnictwa i Ochrony Środowiska (al. Piłsudskiego 8 90-051 Łódź). Dodatkowych informacji udzielają pracownicy łódzkiego urzędu marszałkowskiego pod numerem tel. 42 291 97 67. Szczegóły zamieszczone są także na ich stronie – www.lodzkie.pl/rolnictwo.
