PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki
  • ciasto na pierogi :
  • 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • Farsz na pierogi z mięsem:
  • 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
  • 3 duże cebule
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 marchew
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
  • Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła – przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

    Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni – wlać do naczynia z mięsem.

    Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
  • Cebulę obrać i posiekać – zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
  • Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą – do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków.

    Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię.

    Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.

0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx