2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
Farsz na pierogi z mięsem:
800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
3 duże cebule
4-5 łyżek masła
3 łyżki tartej bułki
1 marchew
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła – przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni – wlać do naczynia z mięsem.
Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Cebulę obrać i posiekać – zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą – do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków.
Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.