MIĘTA. PODSTAWOWE ZIOŁO W OGRODZIE LUB DONICZCE.
Mięta czekoladowa to oryginalna odmiana o wielu zastosowaniach. Wykorzystywana jako ozdoba, w gastronomii, ale również w celach leczniczych. Oprócz klasycznego zapachu mięty, po potarciu liści można wyczuć aromat czekolady. W ogrodzie najlepiej sadzić wiosną natomiast na kuchennym parapecie możemy z niej korzystać przez cały rok.
Mięta imbirowa jest ozdobną, wieloletnią rośliną z ciemnozielonymi, ząbkowanymi listkami, na których pojawiają się żółte przebarwienia. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, osiąga wysokość 70 cm i nie ma specjalnych wymagań glebowych. Jako jedna z niewielu odmian nie jest ekspansywna, więc po jej zasadzeniu w donicy nie musimy się szybko martwić rozsadzaniem.
Mięta cytrynowa – wygląd mięty, a zapach i delikatny aromat cytryny. Idealna do letniej, zimnej lemoniady lub gorącej zimowej herbaty. Ma szerokie spektrum zastosowań, od kulinarnych po lecznicze. Wyróżnia się spośród innych odmian niższą zawartością mentolu, dzięki czemu jest delikatniejsza w smaku.
Mięta pieprzowa jest najpopularniejszą odmianą tego zioła. Najczęściej spotykana i stosowana w wielu domach jako dodatek do napojów i deserów, jak również w postaci naparu w celach leczniczych (np. w problemach z układem trawiennym). W ogrodzie osiąga wysokość ok. 90 cm i rośnie przez cały rok, gdyż jest mrozoodporna i zimozielona.
Mięta jabłkowa pierwotnie pochodzi z Chin, jednak przez lata dotarła na wszystkie kontynenty. Posiada oryginalny zapach skórki jabłka zmieszany oczywiście z aromatem mięty. Pozyskiwany z jej małych, okrągłych i owłosionych liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym i tytoniowym. Ponadto roślina sprawdza się w leczeniu bezsenności, nerwobóli, migreny i łagodzeniu bólu gardła.
Mięta turecka – jej listki dobrze komponują się z deserami, lodami, sosami, sałatkami i drinkami. Zioło obrasta w niewielkie, jasnozielone, mocno karbowane liście. Roślina ma bardzo intensywny, mentolowy, orzeźwiający zapach. Sprawdzi się w doniczkach, skrzynkach i ziołowych rabatach.
Mięta cinderella to zioło, które możesz wykorzystać w kuchni i w leczeniu dolegliwości układu trawiennego. Powstało w wyniku połączenia dwóch odmian, mięty zielonej i nadwodnej. Spośród wielu odmian, wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem, silniejszymi niż inne.
Mięta hiszpańska. Jest najpopularniejsza wśród kucharzy na całym świecie, wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle gastronomicznym. Posiada okrągłe, pokarbowane liście. Nie zawiera mentolu, a co za tym idzie, jest delikatniejsza w smaku od pozostałych odmian. Preparaty z mięty zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jest pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzi ból gardła.
Mięta okrągłolistna – jej listki są nieduże, owłosione i okrągłe, barwy intensywnie zielonej. Roślina charakteryzuje się wysoką wartością dekoracyjną. Tworzy gęste, półkuliste kępy. Zioło posiada szereg rozmaitych zastosowań. Od naparów z liści wspomagających pracę układu trawiennego, przez przyrządzanie orzeźwiających napojów, po urozmaicanie ciast i deserów.
Mięta bananowa kusi klasycznym aromatem mięty pieprzowej wymieszanym z nutą bananową. Rozrasta się na wysokość 30 cm i tworzy zwarte kępy. W okresie kwitnienia (czerwiec- sierpień) w towarzystwie okrągłych, zielonych listków pojawiają się na nich kwiaty w kolorze lawendowym. Pysznie smakuje dodana do deserów, ciast i drinków. Połączona z mlekiem wydłuża jego świeżość- mleko tak szybko nie skwaśnieje.
Mięta górska – ta odmiana mięty pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Jej nazwa może być myląca, ponieważ naturalnie występuje na prerii lub w lasach, które nie należą do najwyżej położonych terenów. Mięta górska kwitnie przez całe lato, czasem nawet do pierwszych przymrozków. Jej kwiaty są białe lub lawendowe. Listki często zdobią białe plamki jak u odmiany Monardy. Aromat tego zioła jest nieco bardziej kwiatowy, intensywny i orzeźwiający w porównaniu z innymi odmianami. Z tego powodu wykorzystywana jest m.in.: w potpourri, jako kadzidło i składnik naturalnych insektycydów.
Mięta winna ma duże, jasnozielone, karbowane listki o winnym aromacie. Pozyskiwany z jej liśći olejek eteryczny jest wykorzystywany w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym i tytoniowym. Wspiera działanie układu trawiennego, wykazuje również właściwości kojące i uspokajające. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, drinków i nalewek.
Mięty Mojito – jej Jasnozielone, postrzępione i lekko karbowane listki mają charakterystyczny, słodko-mentolowy aromat. Odmiana swą nazwę zawdzięcza popularnemu drinkowi. Jako jeden z głównych składników tego napoju, nadaje mu orzeźwiający smak i miętowy zapach. Ponadto wykazuje właściwości podobne do innych odmian (m.in.: ziołolecznictwo, gastronomia, przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny).
Mięta pomarańczowa na tle wielu odmian tego zioła wyróżnia się najsłodszym smakiem i cytrusowym, orzeźwiającym aromatem. Ponadto ma owalne, ząbkowane, ciemnozielone liście, które w pełnym słońcu delikatnie połyskują. Dodane do ciast czy deserów, nadadzą im aromat cytrusów i pomarańczowej skórki i podkreślą ich smak. Odmiana sprawnie rośnie na rabacie ziołowej i sadzona w donicach lub skrzyniach.
Mięta chińska to odmiana łudząco przypominająca rodzimą miętę pieprzową. Jest jednak łagodniejszą alternatywą swojej pieprzowej kuzynki. Ma podłużne, lekko karbowane, zielone liście rosnące na sztywnych pędach. Latem zakwita jasnoróżowymi kwiatami. Wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wykorzystywana w kuchni Dalekiego Wschodu i nie tylko. Sprawdzi się również jako dodatek do ciast, deserów, sałatek czy dipów.
Mięta Kentucky to odmiana, która ma okrągłe, lekko poszarpane na końcach, ciemnozielone listki o wyczuwalnym zapachu gumy do żucia. Nic dziwnego, ponieważ jest wykorzystywana do produkcji tej słodyczy. Ponadto używana jako dodatek do deserów, sałatek czy dipów. Z jej świeżych liści przygotowuje się orzeźwiającą herbatkę, która wspiera pracę układu pokarmowego. Sadzona w donicach czy skrzyniach stanie się ozdobą każdego tarasu.
Mięta srebrna odznacza się lancetowatymi, wąskimi listkami w kolorze zielono-srebrnym. Jej przyrosty są miękkie w dotyku i mają delikatny mentolowy aromat, który działa uspokajająco. Sadzona ze względu na walory ozdobne i smakowe. Świeże liście tej odmiany wzbogacą smak zup, sałatek owocowych, sorbetów. Ta roślina nie ma wielkich wymagań siedliskowych. Wystarczy jej przeciętna gleba ogrodowa, regularne podlewanie (ale nie przelewanie!) i odrobina słońca, by odwdzięczyła się pięknym i zdrowym wzrostem.
Mięta długolistna to zioło o orzeźwiającym zapachu i charakterystycznym dla gatunku krzewiastym pokroju. Stosowana ze względu na właściwości pobudzające, przeciwwiatrowe i leczące dolegliwości żołądkowe. Posadzona w ogrodzie zwabi pszczoły i motyle. Dodatkowo w towarzystwie róż zaowocuje zmniejszeniem ilości mszyc na kwiatach.
Mięta lawendowa to zioło z rodziny jasnotowatych. Wyrasta do 60 cm. Obrasta w podłużne, okrągłe, zielone listki o mocnym, lawendowym zapachu. W okresie kwitnienia, który przypada na lato, pojawiają się na niej kwiatostany, które kolorem i aromatem przypominają lawendę. Wykorzystywana do deserów, lodów, ale również w ziołolecznictwie.
Mięta Marokańska – wyjątkowo aromatyczna i orzeźwiająca – działa kojąco na układ pokarmowy. Ponadto jest świetnym dodatkiem do napojów orzeźwiających i drinków. Nadaje się do przyrządzania nalewek i likierów. Odmiana dość ekspansywna, więc należy pamiętać by zapewnić jej dość miejsca do rozrostu, ewentualnie regularnie ją przycinać. Skutecznie odstrasza mrówki i mszyce ze swojej najbliższej okolicy.
Mięta szwajcarska to ciekawa i rzadka odmiana mięty pieprzowej. Odznacza się wyjątkowym, mocno odświeżającym i lekko słodkim aromatem liści.Jedna z najlepszych odmian (o ile nie najlepsza) ze wszystkich mięt nadających się do drinka Mojito!. Warta uwagi nie tylko ze względu na jej walory ozdobne – każdy kto szuka alternatywy od naszej rodzimej mięty pieprzowej z pewnością doceni jej aromat.