Bruschetta – pomiędzy al pomodoro (z pomidorami) a caprese
Składniki:
2 bułki kajzerki lub kromki wiejskiego chleba
2-3 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
mozzarella
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kajzerkę przekroić na 3 części
Czosnek obrać. Jeden ząbek przekroić wzdłuż na pół i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, naciąć skórkę na krzyż i ściągnąć. Po obraniu pokroić w kostkę, usuwając nasiona. Dodać posiekaną, białą, słodką cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy.
Przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.
Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10- 15 minut