BRUSCHETTA – NAJLEPSZA WŁOSKA PRZEKĄSKA.

Bruschetta – pomiędzy al pomodoro (z pomidorami) a caprese

Składniki:

  • 2 bułki kajzerki  lub kromki wiejskiego chleba
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kajzerkę przekroić na 3 części
  • Czosnek obrać. Jeden ząbek przekroić wzdłuż na pół i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, naciąć skórkę na krzyż i ściągnąć. Po obraniu pokroić w kostkę, usuwając nasiona. Dodać posiekaną, białą, słodką cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. 
  • Przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.
  • Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10- 15 minut 
  • Pomidory rozłożyć na jeszcze ciepłym grzankach.
  • Położyć plasterek mozzarelli
  • Posypać świeżą bazylią.
0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Zobacz wszystkie komentarze
View all comments
0
Dodaj komentarzx